
Wisconsin Testing and Assessments FAQs: 

Q. What Tests Are Required? 

A. Students are required to take all or some of the following assessments: 

1) Lesson assessments 

2) Unit assessments 

3) Semester assessments 

4) Diagnostic and formative assessments 

5) Norm-referenced, computer adaptive assessments 

6) Wisconsin State assessments 

Q. Do Students Have to Participate in State Testing? 

A. ALL students are required to participate in state testing by both State and Federal law (Wis. 
Stat. § 118.30 and the Every Student Succeeds Act, ESSA). 

Q. When is a parent/guardian opt-out allowed? 

A. When a parent or guardian requests that the student be excused from participating in the 
Wisconsin Student Assessment System (WSAS), this request must be honored at grades 4 and 
8 per Wis. Stats. 118.30(2)(b)3. All students excused by parent opt-out are marked as “not 
tested” students in school and district reporting determinations. 

Q. How does a parent/guardian request an opt-out for their student? 

A. A parent or guardian must submit a written request for student opt-out to the principal or the 
school board. Per Wis. Stats. 118.30(2)(b)3., if the student is in grade 4 or 8, the request must 
be granted. However, if the student is not in the above-mentioned grade levels, the decision to 
grant the request is at the discretion of the school board. 


